Puddelbutikken
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

FRI FRAKT!

Gratis frakt hele november

Litt om pelspleie

PELSPLEIE

En puddel røyter ikke men har en pels som vokser hele livet. Den må derfor klippes med jevne mellomrom. Regelmessige bad og gjennombørsting av pelsen er også nødvendig. Legger man imidlertid litt tid og arbeid i dette, vil man ha fordelen av en hund som ikke røyter og som er veldig renslig å ha i hus. Mange allergikere kan også tåle puddelen da.

Har man de rette redskaper for denne jobben, kan pelsstellet på en puddel bli en fin kosestund mellom hund og eier. Hvor mye tid en må bruke på dette, avhenger av om man  skal ha en kort hverdagsfrisyre eller en utstillingsfrisyre. Disse produktene egner seg like godt til andre hunderaser også. 

Uansett trenger man viktige redskaper som:

      Karde
Karde benyttes for å børste igjennom og strekke ut pelsen og for å fjerne floker og løse hår.

 

 Parykkbørste
Parykkbørsten brukes til gjennombørsting av manke og topp der pelsen er ekstra lang. Sliter mindre på pelsen enn karden.

 

        Kam
Kam brukes for å gre igjennom etter gjennombørsting for å sjekke at det ikke sitter tover igjen i pelsen.

  Shampo og balsam
En god sjampo og balsam er også viktig for at pelsstellet skal bli en fornøyelse og for at resultatet skal bli best mulig.

Føner/blåser
En god føner er også viktig for å tørke puddelpelsen godt etter et bad. Eventuelt en blåser i tillegg vil gjøre jobben veldig mye enklere om man velger en lang utstillingspels.

 

Børsting

Børster du igjennom hunden en gang i uken, skulle det være nok til å hindre at pelsen floker seg.

Legg gjerne hunden på et bord når den skal børstes og greies. Begynn med karden og børst igjennom lag for lag av pelsen. Pass på at du børster helt nede fra hårbunnen slik at du får ut alle floker. Grei etter med den grove kammen for å sjekke at alle floker er borte. Hvis ikke må man ofte lirke litt med kammen på vanskelige floker.

Hvis hunden har ganske lang pels på nakke og topp er det lurt å bruke parykkbørsten der for å slite minst mulig på pelsen.

Vær ekstra nøye under øret, mellom forbeina og øverst ved albuen. Her har det lett for å bli tover. Grei til slutt gjennom pelsen på kryss og tvers med «puddelkammen». Da vil du merke om pelsen er flokefri.

Badet
Bading av puddelen bør skje når den er nybørstet, ellers vil eventuelle floker bli veldig tovete og vanskelig å få ut etterpå. Hvor ofte man skal bade en puddel avhenger av blant annet av vær og føre og hvor lang pelsen er. Pelsen tåler å bli vasket så ofte det er nødvendig for å holde den ren. Fra 1 til 4 uker mellom hvert bad er nok ganske vanlig.

Still den i badekaret på ei badematte så den ikke sklir. Bruk lunkent vann og gjennomfukt hunden med hånddusjen. Har hunden lang pels, dusj magen og fukt lag for lag av manken opp til ryggen.

Sjamponer inn hunden, bland gjerne sjampoen ut i vann i plastboks og bruk ev. en svamp til å fordele det i pelsen. Masser godt , skyll og sjamponer en gang til. Skyll til slutt godt ut og ta ev. i balsam til slutt. Den kan også blandes ut i vann som fordeles i pelsen. Skyll så ut balsamen og press ut så mye vann som mulig før du tørker med håndkle. Ikke gni, bare press mot kroppen.

Føning/blåsing
Har man en blåser starter man med denne. Plasser hunden på et stødig bord og start blåsingen på hundens bakpart der pelsen er kortest. Jobb deg fremover felt for felt og avslutt med beina og toppen. Man trenger ikke bruke børsten under blåsingen.

Har hunden lang pels vil man ikke få den helt tørr kun med blåseren. Da må man gå over pelsen også med føner samtidig som man børster, for å få den helt tørr og slett. Det er veldig kjekt med en føner som står på golvet, eller så går det også å feste en vanlig håndføner til bordet med en holder. Man må nesten ha begge hendene fri skal man få børstet godt gjennom pelsen samtidig som man føner.

Jeg synes det enkleste er å legge hunden på siden å begynne å føne den korte pelsen på bakparten og pelsen på låret. Børst løst med karden der føneren blåser til pelsen er helt tørr. Forflytt deg framover og føn manken fra magen og opp til ryggen stykke for stykke til det er helt tørt, mens du hele tiden børster. Gjør det samme med forbeina. La til slutt hunden ligge på magen og føn fra nederst på ryggen. Arbeid deg oppover til nakken og skift over til parykkbørsten. Føn og børst så nakken, toppen og ørene tørre.

Har man ikke blåser, går man rett på med føneren og gjør på samme måte. Det går like fint men vil ta en del lengre tid.

Viktig at pelsen blir helt tørr også mellom forbeina, under magen og bak/under ørene, ellers vil det raskt oppstå tover.

Til slutt går man gjennom pelsen med den grove kammen (puddelkammen).

Trykk ENTER for å søke